Olovrant do školy aj do práce

Olovrant do školy aj do práce: 4 nápady na výživné desiaty

Či už pripravujete desiaty do školy alebo desiaty do práce, mali by byť výživné, chutné a ľahko by sa mali dať pripraviť. Olovranty sú pre vás aj pre deti dôležitým palivom, dodávajú dostatok energie a podporujú sústredenie. Olovrant by navyše mal byť pestrá. Desiaty pre deti sú, v porovnaní s hlavným jedlom, o niečo menšie. Pri ich príprave však záleží na celkovom dennom režime a miere aktívneho pohybu. Ako urobiť desiatu a na čo nezabudnúť pri jej príprave?

Čo si urobiť na desiatu?

Nezáleží na tom, pre koho desiatu pripravujete, jej skladba by mala byť vždy rovnaká – vyvážená po stránke živín. Je potrebné, aby obsahovala komplexné sacharidy – tie zastúpia kvalitné druhy pečiva, vločky, müsli alebo domáci upečený dezert. Ďalšiu časť predstavujú bielkoviny – mliečne produkty alebo kvalitné druhy šunky. Nezabúdajte ani na zdravé tuky. Vylepšenie potom predstavuje kúsok ovocia alebo zeleniny.

Súčasťou desiaty by mali byť aj tekutiny – ideálne prírodné druhy ovocnej alebo zeleninovej šťavy. Vhodnou voľbou sú aj rôzne druhy smoothie. V zimných mesiacoch to môžu byť aj bylinné čaje.

Inšpirácia na rýchle a chutné desiaty

Ako urobiť desiatu do školy alebo do práce? Nechajte sa inšpirovať našimi 4 tipy na výživné desiaty pre všetkých. Vziať si so sebou do školy alebo do práce tiež môžete zdravé raňajky.

1. Olovrant do skla

Jedná sa o jednoduchý spôsob, ktorý vám umožní zaradiť do jedálnička mliečne produkty, ovocie, semienka a orechy zároveň. Dezerty v pohári navyše nielen dobre vyzerajú, ale aj chutia. Telu dodajú vitamíny, minerály, vlákninu, zdravé tuky a bielkoviny. Postačí si pripraviť sklenenú a uzatvárateľnú nádobku a do nej postupne vrstviť tvaroh alebo jogurt a ovocie. Vrch posypte orechmi alebo semienkami. Chuť bude aj strúhaná kvalitná čokoláda.

Olovrant do skla

2. Obložené pečivo

Použiť môžete celozrnné druhy pečiva a pripravíte si nielen obložený chlieb alebo rožok, ale aj sendvič alebo toast. Vyskúšať môžete rôzne druhy nátierok s tvarohovým alebo syrovým základom. Pridajte do neho farebné druhy zeleniny – mrkva, papriku alebo paradajka nakrájané nadrobno a dochuťte čerstvými bylinkami – bazalkou, petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Chutnú a zaujímavú variantu predstavujú menšie tortilly alebo wrapy, do ktorých môžete zabaliť kvalitnú šunku, plátkový syr, kúsky zeleniny a pridať bylinky. Na dochutenie môžete použiť bylinkovú jogurtovú zálievku.

olovrant či desiaty

3. Domáce müsli tyčinky

Tie môžete mať pripravené a vždy po ruke. Ich príprava nie je nijako náročná.

Suroviny na prípravu pre jeden zrelý banán

  • 200 g ovsených vločiek
  • 100 g najemno nasekanej zmesi orechov – podľa chuti
  • hrstku zmesi sušeného ovocia nakrájanú na drobné kúsky – podľa chuti
  • 1 lyžička medu
  • štipka škorice – nemusí byť
  • 30 g kokosového oleja

Postup prípravy:

V mise zmiešajte všetky suché ingrediencie. Banán rozmixujte a pridajte ho do misy spoločne s medom a kokosovým olejom. Zmes dobre prepracujte, rozprestrite vo forme tyčiniek na plech s papierom na pečenie a pečte na 180ºC asi 20 minút. Nechajte vychladnúť a následne uchovávajte v uzatvárateľnej nádobe, aby vám tyčinky nezvlhli.

musli tyčinka ako olovrant

4. Zdravé muffiny

Ani sladkého pečiva sa nemusíte vzdávať. Čo upiecť na desiatu? Môžu to byť napríklad zdravé muffiny s ovocím.

Suroviny na prípravu:

  • 75 g špaldovej múky
  • 50 g hladkej múky
  • 1 vajcia
  • 100 ml kefíru
  • 40 g masla
  • 1 lyžica trstinového cukru, môžete nahradiť medom alebo javorovým sirupom
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • štipka škorice – nemusí byť
  • bobuľové ovocie – čučoriedky, jahody, maliny
  • biely jogurt na dozdobenie

Postup prípravy:

Do misky vsypte sypké suroviny, riadne ich premiešajte. V ďalšej miske zmiešajte tekuté suroviny a rozpustené maslo. Vlejte do sypkej zmesi a všetko vymiešajte metličkou. Následne vmiešajte ovocie. Pečte v rozohriatej rúre na 175ºC počas 20 minút. Po vychladnutí môžete ozdobiť bielym jogurtom a posypať kúsky ovocia.

recept na muffiny ako desiaty

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *